Direktlänk till inlägg 3 mars 2008

inget beror på nåt å alla e olika å inget stämmer

Av Y - 3 mars 2008 20:48

ja hörrni.. läs den rubben nåra gånger å fundera...


har läst bland kommentarerna och på era bloggar, har läst va man säger på nåt behandlingshem å va nån expert nån annanstans säger. har tänkt på vad jag själv har tänkt och på mina egna teorier som omkullkastats.


rubriken är en sammanfattning av dessa intryck sammantagna.


att snedvriden kroppsuppfattning å allt möjligt annat inte skulle va nåt annat än en konsekvens av självsvälten har jag liite svårt att ta till mig.

för i så fall infinner sig ju genast frågan - vad var det som startade den där självsvälten, eller det minskade ätandet. och framförallt - vad var det som gjorde att man inte kunde stoppa i tid ?

eller är det som med sprit - en del kan dricka lagom medan andra tappar kontrollen, dricker för mycket och blir beroende ?


själv hade jag ju några i mitt tycke alldeles förträffliga teorier ;

t.ex att det är äldsta barnet i syskonskaran, hon den duktiga ordentliga som drabbas av anorexia. men att döma av omröstningen här på min blogg stämmer inte det ett enda dugg.

en annan teori var just att det är de duktiga, ordentliga tjejerna som känner att de ska svara upp mot någons höga krav och förväntningar, som drabbas. men - som någon mycket riktigt påpekade - alla är olika. det vore fel av mig att identifiera alla tjejer som drabbats som vore de stöpta i samma form.

en tredje teori jag haft är att det är en lyx-sjukdom. nu håller jag i hatten- det här kan säkert uppröra en del.

välbärgade hem där "allt" finns och kraven ofta är höga. inte minst på hur man ska vara och hur man ska se ut. att "du är bra som du är" fattas.

att man inte syns för den man är. att man måste se till att synas ! avvika, utmärka sig - annars finns man inte..

men även här har jag fått rucka lite på min teori, ser ju när jag läser att inte heller bakgrunden är densamma hos alla som drabbas..

fast jag skulle bra gärna vilja se en statistik över andelar av drabbade i förhållande till föräldrars inkomst..


jag har bara genom att skriva själv här och att läsa alla er, bättre förstått vad som ligger bakom min dotters sjukdom. inte helt men bättre. och inte tillräckligt bra för att helt förstå eller veta.


och kanske det inte ens spelar nån roll. nu spelar bara en sak roll och det är att hon blir frisk.. eller bättre.. 

 
 
Ingen bild

Tina

3 mars 2008 22:26

Jag vet inte om detta är rätt av mig att skriva här men jag fick ett sådan flach back i går kväll ..när min dotter gick i 9:an försökte hon att ta sitt liv ...igår gjorde min pojkväns dotter detta ...fan jag blir så frustrerad på allt vad denna sjukdom tar med sig i unga tjejers liv ...unga söta tjejer...kanske jag är ego men jag vet inte om jag orkar ta en sådan resa till..men jag vet att jag gör det .....Kramar Tina

 
Angelica

Angelica

4 mars 2008 09:16

Dina teorier tror jag stämmer väldigt bra. Jag blev sjuk när jag var bäst inom alla kategorier. Jag hade MVG i alltt, jag hade ett tiotal vänner som ansåg mig som deras allra bästa vän och jag hade precis bytt lag och fick gå upp till damlaget direkt. Livet lekte eller?

Istället snurrade tankarna i huvudet, hur länge orkade jag vara bäst inom allt? Vem var jag utan allt det här? Såg och älskade folk mig? Man kan säga att jag trodde att jag drunknade i mina prestationer, och försvann från världen. Jag visste inte vem jag var utan mina prestationer, och har än idag två år senare svårt att inse att jag är bra utan mina resultat.

SJukdomen blev en ursäkt för mig att få misslyckas. När jag fick VG innan sjukdomen grät jag i vecckor. Nu ryckte jag på axlarna och tänkte "och? jag äter inte, då är det okej. Jag blir ju smal!".

Jag ville bli sedd för den Angelica jag var, inte vad jag presterade.

Kram Angelica

http://www.anonymanorektiker.blogg.se

 
Ingen bild

Anorexiamamma

4 mars 2008 11:35

Och varför är 90% av de drabbade tjejer?
Det är som du skriver, väldigt olika bakgrunder men den stora gemensamma nämnaren är könet!
Hoppas solen lyser även på dig idag.

 
Tépåsen

Tépåsen

4 mars 2008 20:42

Jag har "kommenterat" ditt inlägg i min blogg, eller egentligen skrivit ett eget om de ämnen du tog upp här. Läs den gärna om du har tid och lust:) Jag länkade också till det här inlägget du har skrivit, säg till om du vill att jag tar bort det så fixar jag det.

http://tepasen.blogg.se

 
K

K

5 mars 2008 15:42

Ja, nog finns det mkt frågor!
Men fått uppfattnignen om att högpresterande personer ofta drabbas. men inte ens det stämmer...väldigt splittrat tror jag!

http://www.lillajag91.blogg.se

 
Ingen bild

Yenka

6 mars 2008 19:01

hmm... om du skulle kolla på medelinkomsten hos föräldrar med ätstörda barn så skulle nog jag o mina föräldrar dra ner den rätt så rejält - ingen överklass här inte ;)
Yenka

 
Jennifer

Jennifer

23 mars 2008 01:21

Hej : )
Jag tror att alla alternativen du räknade upp är en faktor, jag tror nte att det bara är en. Innan jag fick anorexia fanns det många krav på mig, jag var äldst, jag var duktig, jag skulle börja höstadiet. Bup sa att de trodde att allt berodde på för höga krav, liksom min mamma. Jag levde också ett "lyx-liv", som du kallade det. Vi var inte särskilt rika, men allt var bra. Jag och min syster fick kläder, vi hade råd med resor och allt sånt men det var inte överflödigt. Jag tyckte det var för perfekt och lagom tror jag. Jag kommer ihåg innan jag blev sjuk att jag ofta tänkte på hur skönt det skulle vara att tex. bryta benet för att få uppmärksamhet och att folk skulle tycka synd om mig. Inte bara hemma utan i skolan också. Det hade säkert nåt att göra med att jag var äldst också. Och visst fick jag uppmärksamhet, oerhört.
Jag vill också säga, hur tragiskt det än låter, att jag genom anorexian började om på nytt. Jag känner mig bättre nu än jag gjorde innan jag blev sjuk. Jag menar inte att anorexian var tvungen att komma och att den var bra, men ska man se till någon bra biverkning så är det att vi i familjen kom närmare varandra. Jag känner mig tryggare nu.

Jag hoppas det går bra för dig!
Kram Jennifer

http://insight.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Y

23 mars 2008 20:15

Jo visst stämmer det, och det som verkligen stämmer är denna önskan att synas och märkas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Y - 24 maj 2009 01:05

de går bra nu. för henne i hennes liv. hon har sina grubblerier, sina tankar men en del är såna man "ska" ha, lite olycklig kärlek hör livet till, lite funderingar över vem man är och vart man är på väg likså.   men det händer så mycket i hennes liv...

Av Y - 6 maj 2009 23:50

Ja det är ju ofta så att man känner igen sig väldigt väl. Det betyder väl antagligen att det finns några grundläggande faktorer som är lika eller liknande för de som drabbas. Du har gjort en viktig förflyttning när du svarar på omröstningen som du be...

Av Y - 6 maj 2009 23:40

Jag/vi är fantastiskt otroligt tacksamma för hjälpen vår dotter fick hos Capio. Jag fick stöd i form av information, feedback och framförallt att min dotter blev bättre. Capio hanterade och behandlade det akuta tillståndet vår dotter befann sig. Jag...

Av Y - 19 april 2009 13:24

hon mår ju ganska bra nu. sina regler kring vad som hon får äta har hon kvar men eftersom dom är ganska sunda håller hon vikten, det och kombinationen med att hon inte idrottar eller tränar nåt. men hon mår bättre i själen än på mycket länge. inte så...

Av Y - 4 april 2009 10:24

vår dotter är för frisk.   vikten är ok. hon äter precis vad hon behöver och eftersom hon inte tränar/sportar/idrottar så behövs inte så himla mycket. men hennes inställning till mat är fortfarande störd. hennes självförtroende är svagt (vems är inte...

Presentation

Omröstning

vad är viktigast ?
 att vara älskad
 att ha någon att älska
 att vara snygg
 att vara smal
 att bli rik
 att må bra/vara frisk
 att älska och förlåta sig själv
 skriv gärna i komm om du saknar alternativ!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards